De werking van een water/water warmtepomp

Een warmtepomp is een relatief nieuw stuk apparatuur dat als doel heeft ruimtes te verwarmen en te verkoelen. Een warmtepomp is in feite hetzelfde al een koelkast maar dan is het principe omgedraaid. Er wordt warmte onttrokken aan een warmtebron, die warmte wordt geamplificeerd en dan gebruikt om de ruimte te verwarmen of te verkoelen, afhankelijk van de temperatuur van de warmtebron en de te verwarmen of te verkoelen ruimte. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe een warmtepomp eigenlijk werkt.

Buizensysteem

Aan de basis van een warmtepomp is een buizensysteem. Dit systeem loopt diep de grond in en heeft als doel om uit de grond temperatuur op te nemen. dit gebeurt door straling. Als water namelijk kouder is dan de grond maar het buizensysteem doorloopt neemt het een deel van de warmte uit de grond op. Deze warmte kan dan uiteraard weer gebruikt worden om de te verwarmen ruimte te verwarmen.

Vloerverwarming

Als het water het buizensysteem heeft doorlopen komt het aan bij het deel van de installatie boven de grond. Dit is de vloerverwarming en eigenlijk weer een heel nieuw buizensysteem. Alleen heeft dit buizensysteem niet als doel om warmte op te nemen maar om warmte af te staan aan de te verwarmen ruimte. Een interessante bijkomstigheid is dat het systeem dan ook andersom kan werken. Als de temperatuur in de grond namelijk lager is dan die in het huis kan kou worden onttrokken aan de grond. Een voordeel van de warmtepomp dat daarbij kan kijken is dat er dan niet twee aparte systemen nodig zijn voor verwarmen en verkoelen. De warmtepomp kan dit namelijk allebei, maar wel binnen bepaalde grenzen van temperatuur.

Hopelijk is de werking van de water/water warmtepomp nu iets duidelijker geworden. De warmtepomp is een mooi systeem en de water/water warmtepomp is een van de mooiere varianten ervan omdat het systeem relatief simpel is maar heel goed en efficiënt werkt. Op zoek naar een klussen startpagina? Neem een kijkje.