Je tuin winterklaar maken

De winter komt eraan. En dat betekent dat het tijd is om je tuin winterklaar te maken. Naast beweging en ontspanning, brengt dit als bijkomend voordeel met zich mee, dat je in het volgende voorjaar des te meer kunt genieten van je tuin.

Onkruid en uitgebloeide bloemen verwijderen

Tijdens regenachtige dagen schiet het onkruid de grond uit. Nu is het nog best aardig weer af en toe, dus genoeg gelegenheid om die rommel weg te halen. Verder kun je ook uitgebloeide bloemen afknippen, inclusief de afstervende stengel. Laat de bladeren wel zitten, aangezien deze de plant bescherming bieden tegen vrieskou.

Het gazon prepareren voor de winter

Gras blijft groeien zolang de temperatuur boven 6 graden is. Ik raad aan om het wel te maaien, maar niet zo kort als gedurende de zomermaanden. Wellicht kun je het gazon nog een keer vertikuteren. Wil je dat je gazon de grootste kans heeft om de winter goed door te komen? Maak dan gebruik van wintermeststof.

De graskanten kun je nog eens afsteken voor een nette afwerking.

Het is misschien een hoop werk, maar maak je je tuin winterklaar, dan heb je er in het voorjaar weer meer plezier van

Bomen en planten snoeien

Voor sommige bomen is het noodzaak deze te snoeien VOOR januari. Dit zijn de notenbomen, druiven, berken en acers. De reden hiervan is dat de sapstroom al in januari weer op gang komt bij deze bomen.

Heb je rozenbomen of rozenstruiken, dan kun je deze op ongeveer 40 centimeter afknippen. Wacht wel met snoeien tot de rozen zijn uitgebloeid. Wanneer je de rozen gaat snoeien, kun je meteen het afgevallen blad weghalen, aangezien hierin vaak roest of schimmelsporen zitten. Op deze wijze voorkom je dat het blad wat in het voorjaar groeit wordt aangetast.

Bloembollen

Het leukste werk van het winterklaar maken van tuinen vind ik altijd het aanplanten van voorjaarsbloemen als hyacinten, narcissen en krokussen.

Tuinplan

Zit je te denken aan een nieuwe inrichting van je tuin? Dan is dit een goede periode om je tuin onder de loep te nemen, een ontwerp te maken en  een beplantingsplan. Dan heb je je idee klaar liggen en kun je in het voorjaar direct aan de slag. Succes!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.