Zelf een veranda bouwen of laten doen?

Een veranda is een verlengstuk van je huis. Het maakt je entree een stuk aantrekkelijker, en het straalt gezelligheid uit. Bovendien kun je op warme avonden lekker genieten op je veranda.

Een veranda is iets wat we kennen van Amerikaanse films. Beelden van houten veranda’s met schommelbanken komen voorbij. De laatste jaren zien we dit soort plaatjes steeds vaker in eigen lang opduiken. Een veranda is dan ook een extra stuk gezelligheid. Bovendien geeft het je huis meer uitstraling.

Wat is een veranda

Veranda is afkomstig van het Bengaalse barandah, en betekent een houten buitenvloer op dezelfde hoogte als de vloer binnen. Er zijn verschillende varianten denkbaar, zoals de open veranda met balustrade, of een veranda welke is afgesloten met glas. Beter bekend als een serre of wintertuin. Een serre is bij uitstek geschikt voor mensen die een verlengstuk van hun woonkamer naar de tuin willen hebben, maar niet willen inboeten op licht. In de serre combineer je binnen met buiten, maar zit je wel lekker warm en droog.

Ben je handig? Door zelf je veranda aan te leggen kun je veel geld besparen!

Wanneer een veranda

Wil je een veranda, dan is het goed om je te realiseren wat je er precies mee van plan bent. Ga je er maar een paar dagen per jaar op doorbrengen, dan is een veranda prijstechnisch al snel heel duur. Ben je echter een buitenmens en spendeer je de zomermaanden op je veranda, dan is het de investering meer dan waard. Je kunt hier genieten tijdens de zomermaanden van de warmte, maar ook beschutting zoeken en vinden. En het is een plek om gezellig samen te komen met je familie en vrienden.

Kosten van een veranda

Laat je een veranda aanleggen, dan kun je rekenen op een flinke investering. Ga dan uit van minstens 1000 Euro voor het goedkoopste model. Wil je wat meer luze, dan kun je rekenen op een kostenplaatje oplopend tot duizenden Euro’s. Ga je echter zelf aan de slag, en leg je zelf je veranda aan, dan kun je hiermee een hoop geld besparen. Een standaard houten veranda heb je dan al gauw vanaf een paar honderd euro.

Het nadeel van een veranda zelf plaatsen is natuurlijk dat het jou waarschijnlijk veel meer tijd zal kosten dan een professioneel bedrijf.

Besluit je een veranda aan te leggen, dan is het goed om van tevoren het budget te bepalen, en aan de hand hiervan te beslissen of je een bedrijf inhuurt of zelf de zaag en de hamer ter hand neemt. Bovendien is het verstandig meerdere offertes op te vragen van houtleveranciers. Maar gebeurt het goed, dan kun je rekenen op een hoop extra gezelligheid, en mogelijk zelfs een meerwaarde van je huis.

Extra tip

Houdt bij het kopen van het hout voor je veranda rekening met het FSC keurmerk. Dan ben je verzekerd van hout welke op kwaliteit en duurzaamheid is gecontroleerd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.