De invloed van technologie op onze woningen

In 2021 is electronica niet meer weg te denken uit onze huizen. In elke kamer zit er wel een stekker in het stopcontact. In vergelijking met vroeger, is vooral de soort technologie sterk vooruitgegaan. Begin vorige eeuw was het hebben van een koelkast of ijskast al iets indrukwekkends, tegenwoordig zal je dezelfde reactie pas krijgen als jouw koelkast een touchscreen heeft of op afstand te bedienen valt met je smartphone. Dit heet Domotica. Kortom, de technologie in ons huis lijkt steeds slimmer te worden.

Wat is er veranderd in huis?

Vroeger was thuiskomen van werk in de winter een onaangename verrassing. Het huis was ijskoud en je rende zo snel mogelijk naar de thermostaat om hem hoger te zetten voordat je er ook maar aan dacht om je jas uit te trekken. Tegenwoordig kun je met een ‘slimme thermostaat’ de temperatuur hoger zetten, al ver voordat je de voordeur binnenloopt. Bij het betreden van je woning voelt het aangenaam warm en kan meteen de winterjas uit!

Wat is er ‘slim’ aan slimme apparaten?

Een slimme thermostaat of een slimme koelkast op zich, zullen de kwaliteit van je dagelijkse leven verhogen. Maar als jij meerdere slimme apparaten in huis hebt, kun je deze ook met elkaar laten communiceren. Een verzamelnaam voor alle slimme apparaten in huis of op kantoor die het leven gemakkelijker maken. Je kunt hierbij ook denken aan een robotstofzuiger, brandbeveiliging of geluidsspeakers. Bij Somfy kun je van jouw huis een smart home maken!

Is een smart home wat voor mij?

Met een huis vol slimme apparaten, is een natuurlijke volgende stap deze met elkaar te laten communiceren en op deze manier alles vanaf je smartphone te kunnen bedienen. Maar ook als je nog geen slimme apparaten in huis hebt, is het een goed moment om hierover na te denken. De tarieven voor het installeren van deze slimme apparaten worden steeds toegankelijker, zo ook bij Somfy.