Tips voor het renoveren van je tuin

Wanneer je je tuin niet goed hebt onderhouden of als je gewoon toe bent aan een andere inrichting, dan is het renoveren van de tuin de oplossing. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je je tuin gaat renoveren? In dit artikelen gaan we je daar een aantal tips voor geven. Doe er je voordeel mee!

Houdt rekening met de gebruikers van de tuin

De gebruikers van een tuin, zouden altijd het uitgangspunt moeten zijn wanneer je een tuin ontwerpt. Heb je bijvoorbeeld kinderen? Dan is het belangrijk dat je geen hekjes met scherpe punten of rotspartijen met scherpe stenen in je tuin verwerkt. Heb je huisdieren? Dan moet je er rekening mee houden dat ze bepaalde plantensoorten niet kunnen verdragen. Kortom, bij het ontwerpen van je tuin is het van belang om de gebruikers als uitgangspunt te nemen en het tuinontwerp daarop af te stemmen.

Bepaal voor jezelf wat je in ieder geval niet wilt

Ben je iemand die naar een week werken rustig in de tuin wilt kunnen zitten, zonder dat je het gras moet maaien, struiken en planten moet snoeien en de vijver moet verschonen? Dan weet je in ieder geval dat je niet zit te wachten op een tuin die veel onderhoud vergt. In dat geval is het aan te raden om voor een tuin te kiezen waarbij het onderhoud beperkt is.

Denk daarnaast ook aan het planten van bomen in je tuin. Veel mensen vinden een kleine bomen in de tuin leuk, maar dat verandert al snel als de boom binnen enkele jaren meters hoog is. Wat hiermee bedoelen te zeggen, is dat je enerzijds voor jezelf in kaart brengen hoeveel tijd en energie in het onderhouden van de tuin wilt stoppen en anderzijds onderzoek moet doen naar de eigenschappen van de beplanting die je op het oog hebt. Op die manier kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Denk aan voorzieningen voor elektriciteit en water

Een tuin is er om plezier van te hebben. Zorg er daarom voor dat basisvoorzieningen, zoals elektriciteit en water, niet alleen in je woning aanwezig zijn, maar ook in je tuin. Het is namelijk erg vervelend als je bijvoorbeeld een elektrische barbecue hebt, maar geen stopcontact. Kortom, bedenk van tevoren goed hoe je het voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk kunt maken om in je tuin te kunnen doen wat je er wilt doen.

Ga voor kwaliteitsproducten

Of het nu om een houten schutting, een set tuinmeubelen of terrastegels gaat: kies voor kwaliteit. Goedkopere producten hebben immers vaak de eigenschappen dat ze snel minder mooi worden, kapot gaan of meer onderhoud nodig hebben.

Omdat een tuin voor veel mensen een plek is waar ze kunnen ontspannen, dus ook voor jou, zit je waarschijnlijk niet op te wachten op kapotte tegels, tuinmeubelen die snel kapot gaan of schuttingen die je vaak moet schilderen. Kun je vanwege financiële redenen niet voor kwaliteitsproducten kiezen? Doe dan in ieder geval goed onderzoek naar producten die scherp geprijsd zijn, maar toch nog een redelijk goede kwaliteit hebben.

Zelf je tuin renoveren of een hovenier inschakelen?

Natuurlijk is het afhankelijk van je financiële middelen of je een hovenier de tuinrenovatie kunt laten uitvoeren. Maar wanneer je voldoende budget hebt om het werk uit te besteden, dan is het aan te raden om dat ook te doen.

Een hovenier is namelijk dagelijks bezig met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. Daardoor weten ze als geen ander hoe ze een tuin goed moet ontwerpen en op de juiste manier moeten aanleggen. Heb je niet de financiële middelen om een hovenier in te schakelen? Besteed dan in ieder geval veel tijd aan de voorbereiding, door je goed in te lezen over de aandachtspunten bij tuinrenovatie.

Ook kun je contact opnemen met een hoveniersbedrijf voor tuinadvies. Op die manier wordt je bij de voorbereiding van de tuinrenovatie ondersteunt en bespaar je op het aanleggen van de tuin, omdat je het werk zelf uitvoert.