Voor- en nadelen van een veranda

Het bouwen van een veranda is een flinke investering en dus iets om goed over na te denken. In dit artikel zetten we een aantal voor- en nadelen van een veranda op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Langer buiten zitten

Het grootste voordeel van een veranda is dat je door de beschutting veel vaker en langer buiten kunt zitten. Je hoeft niet naar binnen wanneer het begint te regenen, en wanneer het ‘s avonds begint af te koelen zit je nog lekker uit de wind en kun je er met een vuurkorf of kacheltje voor zorgen dat het nog aangenaam blijft. En wanneer in de zomer de zon flink schijnt biedt een veranda schaduw en verkoeling.

Extra woon- en leefruimte

De extra ruimte die een veranda oplevert kan op veel verschillende manieren benut worden. Zo kun je de veranda gebruiken om je tuinmeubelen weg te zetten om ze te beschermen tegen zon, wind, regen en vuil. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je was te laten drogen onder de veranda, zodat je er geen rekening meer mee hoeft te houden of het droog blijft. En zo kun je zelf vast nog wel meer dingen verzinnen waarvoor je de extra leefruimte kunt gebruiken.

Je woning wordt meer waard

Een veranda laten bouwen zorgt ook voor een waardestijging van je woning, omdat het voor kopers een extra reden kan zijn om voor een woning te kiezen. En daarnaast zorgt een veranda die tegen je woning aan is gebouwd ook voor een verbeterde isolatie, doordat de wind wordt gebroken heb je veel minder last van tocht en het verlies van warmte.

Neemt veel ruimte in beslag

Een veranda neemt veel ruimte in beslag, door een veranda te laten bouwen lever je dus een flink deel van je tuin in. Hierdoor is een veranda dus eigenlijk niet geschikt voor kleine tuinen, en kun je beter kiezen voor een ander soort tuinoverkapping die minder ruimte inneemt.

Onderhoud

Een veranda heeft ook onderhoud nodig, wat dus voor extra kosten zorgt. Zo zul je een houten veranda eens in de zoveel tijd moeten schilderen. En daarnaast is het natuurlijk een extra ruimte om schoon te maken.

Lichtinval

Wanneer een veranda niet op een goede manier wordt geplaatst kan deze veel licht wegnemen uit je woning, dus het is belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken.