Iedereen weet dat lekkages erg vervelend zijn. In sommige gevallen kun je er niet altijd iets aan doen als het gebeurt, maar er zijn wel gemakkelijke manieren om lekkages te voorkomen. Dit begint met het goed onderhouden en inspecteren van de leidingen in je woning. Met name als je een oudere woning hebt, dan kan het zijn dat de leidingen al enigszins versleten zijn. Het is verstandig om de leidingen regelmatig te controleren. In dit artikel krijg je een paar tips hoe je gemakkelijk een lekkage kunt voorkomen.

Tips om lekkages te voorkomen

Hieronder een aantal tips om een lekkage te voorkomen:

·       Gebruik geen chemische ontstoppers in je leidingen

Vaak willen mensen een doucheputje of gootsteen met chemicaliën vullen als hij verstopt is. Deze chemicaliën zijn alleen erg slecht voor de leiding en kunnen ernstige schade aanrichten. Zorg er dus voor dat je altijd natuurlijke ontstoppers gebruikt.

·       Let op de meterstand

De meterstand kan een mogelijk lekkage verraden. Merkbare verhogingen kun je opmerken als je de meter af en toe controleert. Denk je dat er een lekkage in de leidingen zit? Schrijf de meterstand op voor je naar bed gaat. Kijk dan de volgende ochtend of de aflezing nog hetzelfde is of dat hij gestegen is. Wijkt de waterstand af? Dit kan wijzen op een lek.

·       Voer regelmatig een dakinspectie uit

Als je je dak een paar keer per jaar laat inspecteren, kun je lekkages voorkomen. De inspecteur zal de dakbedekking onderzoeken op o.a. losse onderdelen of scheuren en naden. Zo ben je op tijd en kun je je dak laten repareren als dat nodig is.

·       Weet waar de hoofdkraan zit

Als je denkt dat er een lekkage in je huis kan zijn, kun je meteen de hoofdkraan dichtdraaien. Zo weet je zeker dat er geen water meer door de leidingen stroomt. Door de hoofdkraan uit te draaien voorkom je ernstige waterschade.