Bladeren laten liggen of verwijderen?

Met de herfst in het vooruitzicht, komt altijd weer de vraag: wat te doen met die enorme berg bladeren die van de bomen afvallen?

Bladeren weghalen omdat:

Hoe heerlijk is het om door herfstbladeren te lopen met droog weer? Met dat geknisper onder je voeten, en al die verschillende tinten, heb je direct de smaak van de herfst te pakken. Maar natte bladeren zorgen voor een hoop ellende. Denk aan valpartijen, omdat het wegdek spiegelglad wordt. Zeker voor ouderen geen fijne periode om de straat op te moeten.

Ook een dik pak herfstbladeren op je grasveld laten liggen is geen goed idee. Doordat deze het licht tegenhouden, zullen er kale plekken in je grasmat ontstaan. Zonde van alle moeite die je erin hebt gestoken.

Bladeren in je vijver laten liggen kan funest zijn voor je vissen, de planten en de kwaliteit van het water wanneer ze gaan rotten. Haal deze er zo snel mogelijk uit.

Afgevallen bladeren hebben nog een andere functie dan de oorzaak zijn van valpartijen…

Herfstbladeren laten liggen omdat:

Ondanks dat afgevallen bladeren voor overlast kunnen zorgen, hebben ze ook een nuttige functie. Wanneer je een dunne laag laat liggen tussen struiken en bloemen, zorgen deze voor beschutting van de bloemen en planten tegen de weersinvloeden. Bovendien kunnen ook kleine dieren hier beschutting in vinden.

Herfstblad nuttig gebruiken

Ga je aan de slag met het opruimen van herfstbladeren, denk er dan eens over na om ze te gebruiken voor compost of mulch. Online zijn vele sites te vinden waar uitgelegd wordt hoe je dit kunt maken. Een mooi hergebruik van de natuur voor je tuin, voor geen geld. En daar houden we allemaal van!