De perfecte combinatie: vloerverwarming en schuimbeton

Deze blog gaat over warp-vloerverwarming en schuimbeton. In deze blog zal ik dieper ingaan op de werking van warp-vloerverwarming. Ook zal ik de voor- en nadelen van schuimbeton noemen en nog wat extra interessante informatie.

WARP-vloerverwarming

In het geval van een WARP-vloerverwarming vindt de verwarming plaats door warmwaterbuizen in de vloer. Dit type verwarming heeft veel weg van een traditionele vloerverwarming. Het gebruikt leidingen, waar doorheen warm water stroomt van de cv-installatie. Die leidingen worden in matten geklikt, wat de installatie tamelijk eenvoudig maakt. De matten met de leidingen zijn niet hoog, wat in een bestaande woning prettig kan zijn. Als je al een cv-installatie hebt, dan kan je die blijven gebruiken. Je sluit je WARP-vloerverwarming daar gewoon op aan. Verwarmen met een gasketel is niet zo duurzaam. Je kunt je WARP-vloerverwarming echter duurzamer maken door er een warmtepomp aan te koppelen, die sowieso verplicht wordt in Nederland. Als een ander nadeel van dit type verwarming zou je kunnen noemen, dat het vrij lang duurt alvorens een koude vloer voldoende warm is.

In de volgende twee paragrafen ga ik het over schuimbeton hebben. Schuimbeton wordt vaak gebruikt bij het aanleggen van vloerverwarming.

Voor- en nadelen schuimbeton

Schuimbeton is waanzinnig populair. Het wordt veel gebruikt als fundering, opvulling van kruipruimtes en het vullen van vervallen leidingwerk. Maar wat maakt schuimbeton nu zo geliefd? Hierbij een overzicht van enkele voordelen:

  • Het materiaal nivelleert zichzelf. Dat wil zeggen dat het vanzelf waterpas wordt.
  • Schuimbeton is recyclebaar.
  • De substantie is licht van gewicht.
  • Het is zeer makkelijk te plaatsen.
  • Schuimbeton is vocht- en schimmelbestendig.

Met bovenstaand lijstje is de keus gauw gemaakt. Toch zijn er ook nadelen aan de bouwstof. Hierbij een opsomming waar je rekening mee moet houden:

  • Voordat je gaat storten, moet je rekening houden met de voorbereidingstijd. Alle houten balken uit de ruimte moeten verwijderd zijn. Anders is er nog steeds kans op houtrot. Ook is het nodig om eventueel zand af te vlakken en gaten en kieren te dichten. Doe je dit niet, dan verspil je kostbaar materiaal.
  • De ruimte is ongeveer een week niet te betreden.
  • De gekozen ruimte is niet meer te gebruiken indien er eenmaal schuimbeton is gestort.

Inzakken schuimbeton

In sommige gevallen gaat schuimbeton inzakken. Hierbij drie tips om dit te voorkomen:

Ontmenging

Dit zie je vrij snel in het proces. Zodra het gestort is en begint met uitharden, zie je het gebeuren. De reden hiervoor is in veel gevallen dat er onvoldoende juiste deeltjes in de substantie zitten of een te hoge waterzuurgraad in de cementfactor is gebruikt. Mocht je hier bang voor zijn kun je er altijd voor kiezen om een stabilisator te gebruiken.

Verkeerd aanbrengen bouwfolie

Het folie dient te zijn aangebracht als een soort badkuip. Op die manier vangt het folie het vocht op. Is dit niet goed aangebracht, dan kan het zijn dat het verhardingsproces te snel gaat, het schuimbeton wegloopt of inzakt.

Verzakkingen

Mocht er sprake zijn van een slappe grond, dan is het mogelijk dat deze gaat verzakken. Schuimbeton zakt in deze gevallen mee en gaat mogelijk scheuren.