Een houten veranda bouwen, welke houtsoort kiezen?

Houten veranda? Kies de beste houtsoort voor jou

Een veranda is een fijne ruimte die je tuin en woning bij elkaar betrekt. Je zit er heerlijk beschut, en geniet daardoor het hele jaar van je tuin.

In de lente kun je al vroeger naar buiten, omdat je dankzij de veranda uit de wind en/of regen zit. In de herfst is het verrukkelijk om onder de veranda te eten of te lezen, vooral wanneer je een vuurkorf of tuinhaard plaatst. En wat dacht je van op een zwoele zomeravond genieten van een drankje op je houten veranda, terwijl het in de verte onweert? Je zult er veel gezellige avonden met familie of vrienden doorbrengen. Een veranda is dus een echte verlenging van je woning.

Voor het mooiste resultaat laat je de veranda op maat maken, en kies je voor een stijl die bij je woning en tuin past: modern, strak, speels, landelijk… Alle stijlen zijn mogelijk. Natuurlijk maak je het met mooie (houten) tuinmeubels en accessoires helemaal compleet.

Maar wat is nu de beste houtsoort voor een veranda? Dat ligt niet alleen aan je budget, maar zeker ook aal je persoonlijke voorkeur. We kijken hier naar de voor- en nadelen van lariks douglas hout en eikenhout. Zo maak je een weloverwogen keuze voor jouw nieuwe houten veranda.

Lariks douglas hout

Lariks douglas hout is erg geschikt voor het bouwen van veranda’s. Het is niet de meest duurzame houtsoort, maar alsnog van goede kwaliteit. De tint is mooi, maar zoals de meeste soorten zal ook dit hout langzaamaan vergrijzen.

Om de duurzaamheid tegemoet te komen is het beter om lariks douglas hout altijd boven de grond te monteren. Zo blijft deze niet te lang in contact met de vochtige grond.

Lariks douglas hout is goedkoper dan eikenhout, en is dus een echte aanrader wanneer je een bescheiden budget hebt. Met dit hout kun je namelijk alsnog een prachtige houten veranda laten bouwen waar je jaren van geniet. Voor de mogelijkheden van een douglas veranda kan je contact opnemen met Donker Houtbouw.

Eikenhout

Vaak wordt eikenhout gekozen vanwege de mooie tint en structuur. De echte liefhebber zal dan ook moeite hebben een andere houtsoort te nemen. Eikenhout is een duurzame optie, en je veranda zal hiermee lang meegaan. Maar er hangt wel een prijskaartje aan deze duurzaamheid. Eikenhout is namelijk ongeveer twee keer zo duur als lariks douglas hout, en past daarom niet in ieder budget.

Vergeet niet: ondanks de duurzaamheid van eikenhout, blijft deze niet per se lang mooi. Net als lariks douglas hout zal het na een tijdje vergrijzen. Ook kunnen er scheuren ontstaan, en zelfs zwarte vlekken of vochtvlekken.