Een uitbouw realiseren? Hier moet je rekening mee houden

Wil je wat meer ruimte in huis? Of juist een extra speelkamer voor de kinderen of misschien een kantoor aan je huis toevoegen? Dan is een aan- of uitbouw wellicht een mooie oplossing. Een uitbouw is een klein bijgebouw, maar wat aan je woning vast zit. Je kunt er dan ook voor kiezen om een deur te realiseren, waardoor het echt een onderdeel van je woning wordt. Sommige kiezen er juist voor om dit niet te doen, wanneer het bijvoorbeeld een ruimte is waar je ook klanten ontvangt, zoals een schoonheidssalon aan huis of een kleine winkel. Dan wil je er juist voor zorgen dat het afgesloten is van je eigen woning en het een aparte ingang heeft. Je kunt dus erg veel met een aan- of uitbouw, maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Lees snel verder voor een aantal handige tips!

Uitbouw registreren

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te kijken of je überhaupt bij mag bouwen op jouw bouwperceel. In de meeste gevallen moet namelijk 50% van het perceel onbebouwd blijven. Houd hier dus rekening mee als je gaat kijken naar een aan- of uitbouw. Hierbij kun je bijvoorbeeld kijken naar de kadastrale kaart van jouw woning, dit kun je gemakkelijk doen via kadastralekaart.nl. Bovendien moet jouw uitbouw hier uiteindelijk ook zichtbaar op zijn en dat wordt automatisch geregeld wanneer je de uitbouw registreert en je hiervoor een vergunning hebt aangevraagd. Sommige kleine uitbouwen zijn vergunningsvrij, dan is het van belang dat je zelf de uitbouw doorgeeft, zodat het juist in de kadastralekaart van jouw woning komt te staan.

Een uitbouw zonder vergunning?

Is dat überhaupt mogelijk? Ja zeker, zolang je uitbouw maar aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo is het natuurlijk niet mogelijk om een grote uitbouw te realiseren zonder vergunning, dit is enkel mogelijk voor een kleine uitbouw, denk hierbij aan een uitbouw om je woonkamer enkele vierkante meters te vergroten. Hierbij moet het om de achterzijde van de woning gaan en mag het geen monumentaal pand betreffen. Het is dan ook mogelijk om de woning uit te breiden van 2,5 meter diep naar 4 meter diep. Hierbij wordt er 1,5 meter aangebouwd aan de achtergevel. Daarnaast mag een huidige uitbouw ook een stuk worden verhoogd zonder dat daar een vergunning voor aangevraagd hoeft te worden. Tot slot is het van belang dat de totale oppervlakte van de uitbouw niet meer dan honderd vierkante meter is en dat er 50% van het perceel onbebouwd blijft. Door een uitbouw te realiseren zonder vergunning bespaar je veel kosten, wat betreft teken- en berekenwerk, maar ook de vergunning zelf.    

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om een mooie aan- of uitbouw bij jouw woning te realiseren. Natuurlijk verschillen de opties per woning en laat je dan ook van te voren goed informeren. Je wilt natuurlijk niet voor onvoorziene verrassingen komen te staan. Zorg dat je alles goed berekend hebt, wat betreft de oppervlakte, maar ook de kosten. Een uitbouw kan namelijk nog aardig wat geld kosten.