Potplanten op de veranda

Potplanten op de veranda

 

Met planten in potten kun je je veranda tot een groene kamer omtoveren. Maak een mini-tuintje dat het hele jaar aantrekkelijk is in een grote bak en voeg er elk seizoen iets bloeiends aan toe.

Kwaliteit plantenbakken

Heb je een ruime veranda dan kun je een paar grote bakken vullen, elk met meerdere planten om een mini-tuintje te creëren. Met een uitgelezen combinatie blijven je bakken het hele jaar mooi om naar te kijken en heb je maar één keer werk aan het vullen van de bakken. Houd je van verandering dan houd je een plekje vrij voor seizoensbloeiers.

Kies voor kwaliteitsbakken die je het hele jaar buiten kunt laten staan. Polyester plantenbakken zijn  door en door gekleurd, in elke RAL-kleur leverbaar, licht in gewicht en hebben zelfs isolatiemateriaal aan de binnenzijde waardoor je planten ook bij een strenge winter beschermd worden.

In een plantenbak van 40 x 40 cm kun je 3 tot 4 planten kwijt. Hoe groter de bak, hoe meer planten. Kies ook een bijpassend formaat, bijvoorbeeld een langwerpige bak op een veranda of balkon dat smal is. Daarnaast zijn er hoge bakken, waar je zelfs kleine bomen in kunt zetten en weer hele lage schalen voor kleine planten.

Planten combinaties

Voor een mini-tuintje is een wintergroene plant, struik of kleine boom onontbeerlijk. Hier heb je het hele jaar plezier van. Kies je voor een groenblijvende plant op stam, dan houd je hieronder ruimte over voor andere planten en benut je goed de hoogte.

Zorg voor kleur met bloeiende planten. Vaste planten sterven elke winter bovengronds af en verschijnen weer in het voorjaar. Kies voor soort met een mooi wintersilhouet zodat je deze pas in het vroege voorjaar hoeft af te knippen. Mooi zijn Phlomis, Echinacea, Sedum, Achillea, Agastache. Siergrassen zijn ook ideaal met hun fraaie pluimen.

Dubbel plezier heb je van kruiden. Sommige soorten zoals rozemarijn en tijm blijven het hele jaar groen. Ook lavendel en salie zijn mooie opties en lekker in gerechten.

Houd je van afwisseling dan kun je per seizoen iets bijzonders toevoegen. Eenjarige bloeiers in de zomer, bloeiende bloembollen in het voorjaar (die je overigens ook in het najaar er zelf tussen kunt stoppen en elk jaar kunt zien opkomen), een kerstroos in de winter of een groente- of fruittplant om van te snoepen.