Veranda maken met douglas hout en betonpoeren als fundering

Steeds meer mensen willen een veranda in hun tuin laten maken of zelf maken. Vandaag geven wij in dit blogartikel tips hoe je deze zelf kunt maken! Zo ben je goed voorbereid op de lente en zomer van 2021, met een prachtige veranda waar je kunt zitten tijdens het warme weer. We geven  advies over de materialen van de palen, zoals douglas hout, en gaan dieper in op de benodigde fundering met betonpoeren.

Afmetingen

Meet van te voren goed uit hoe groot de veranda moet gaan worden en waar dus de palen moeten komen te staan. Vervolgens kun je ook direct meten hoe groot het verandadak wordt en kun je daar direct de juiste materialen voor aanschaffen. Denk hierbij aan gegalvaniseerde betonstaalmatten. Deze zijn relatief licht van gewicht en planten kunnen er goed overheen groeien, wat na een paar jaren voor een mooi effect kan zorgen. Andere materialen die belangrijk zijn, zijn de houten palen. Hierbij kun je kiezen voor verschillende diktes.

Betonpoeren als fundering

Niet veel mensen denken eraan: de fundering. Maar wanneer je de houten palen van de veranda direct in de grond zet, rotten ze binnen enkele jaren aan de onderkant weg. Gebruik daarom betonpoeren om dit te voorkomen. Poeren van beton zijn er in vele verschillende formaten. Aangezien je voor de veranda houten douglas palen hebt gebruikt, kies je voor een betonpoer met één draadeind. Deze zijn er in vele afmetingen. De juiste afmeting is afhankelijk van de dikte van de paal. Kies voor een poer waarbij de kopmaat, de maat bovenaan de betonpoer, hetzelfde is als de dikte van de paal. Zo loopt dit mooi op elkaar over en geeft dat het beste effect aan jouw veranda. Poeren zijn er in het grijs en antraciet. Het voordeel van antraciet is dat dit een luxere uitstraling geeft aan het eindresultaat. De poeren zijn namelijk nog +/- 10 centimeter boven de grond zichtbaar. De rest van de poer staat onder de grond, ter voorkoming van verzakking van de veranda. De kracht die de bouwconstructie uitoefent op de grond wordt op deze manier mooi verlegd.

Vloer van de veranda

De veranda krijgt uiteraard ook een buitenvloer. Omdat we uitgaan van een houten veranda raden we dus ook een houten vloer aan. Hier zijn in diverse bouwmarkten verschillende soorten planken voor beschikbaar. Let ook hierbij weer op de afmeting van de volledige veranda zodat je de juiste hoeveelheid planken koopt.

Afwerking

Optioneel kun je kiezen voor een dichte afwerking van de zijkanten en een trappetje als opstap. Dit maakt de gehele bouwconstructie mooi af!