Waarom kiezen voor een betonfundering voor je overkapping

Een betonfundering voor de overkapping is belangrijk in de tuin. Wie deze wil plaatsen moet namelijk een stevige basis hebben. Wie gebruikmaakt van een goede fundering kan zorgen dat de overkapping waterpas komt te staan. Dit maakt het direct veel steviger. Dit maakt het plaatsen van de overkapping direct ook een stuk gemakkelijker. Een goede fundering leggen doe je met geïsoleerde randbekisting. Het is goed mogelijk om deze zelf aan te leggen. Het is wel belangrijk dat je weet waarom dit zo goed werkt. Dat leer je in dit artikel.

Een fundering voor de overkapping

Het is niet iedereen even bekend dat een overkapping behoorlijk zwaar kan zijn. Het is vaak zelfs veel zwaarder dan men inschat. Het gaat over honderden kilo’s aan gewicht dat gedragen moet worden. Dat betekent dus ook dat een stevige basis nodig is om bijvoorbeeld verzakking te voorkomen. Wie een fundering plaatst, kan er zeker van zijn dat de overkapping goed blijft staan. Dit is helemaal belangrijk wanneer je bijvoorbeeld met een glazen dak werkt.

Waarom een betonfundering kiezen?

Wanneer je een terrasoverkapping wilt maken, dan is een mooie egale betonvloer de juiste basis. Het is ideaal om daar het gewicht van de overkapping op te laten steunen. Daarnaast is het zo dat je niet hoeft te sjouwen met zware tegels en stenen. Ook hoef je niet bang te zijn voor onkruid dat opkomt. Het ziet er mooi strak en modern uit en je hebt er weinig onderhoud aan. Door er op die manier naar te kijken heb je er alleen maar voordelen van wanneer je de fundering eerst legt.

Waar moet je allemaal op letten?

Een fundering die niet helemaal op orde is, kan de overkapping toch scheef laten staan. Dat wil je natuurlijk niet, want verzakking leidt tot schade. Dit kan bijvoorbeeld slecht zijn voor de ramen en deuren, die dan niet meer kunnen sluiten. Zelfs de gehele constructie kan instorten. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de ondergrond hard genoeg is. De palen die je plaatst moeten ingegraven worden tot je bij de witte onderlaag komt. Het is ook belangrijk om goed te bekijken hoe je de leidingen van de woningen kan omzeilen. De palen moeten natuurlijk niet tot schade leiden. Het is ook handig om te bekijken welk nieuw leidingwerk er nog moet komen voordat de palen in de grond gaan en de fundering wordt gelegd.