Zonwerende raamfolie: aan de binnenkant of buitenkant aanbrengen?

De zon is heerlijk, maar een teveel ervan is onwenselijk op twee punten: warmte en licht. Vooral in de zomer wordt het binnen in huis of kantoor erg warm door binnenvallende zonnestralen. En als je binnen zit te werken, lezen of tv te kijken, kan het licht van een laaghangende zon ook erg hinderlijk in je ogen vallen. Nu zijn er allerlei soorten zonweringen, maar een van de eenvoudigste methodes is om een zonwerende raamfolie aan te brengen. Hoe je dat doet en waar je op moet letten, lees je hier.

 

De voordelen van zonwerende raamfolie

Zonwerende folie is zeer aan te raden om je huis of kantoor te beschermen tegen de zon. Het heeft de volgende belangrijke voordelen:

 

  • Het ziet er fraai uit.
  • Er komt nog steeds genoeg daglicht binnen, maar minder warmte.
  • De schittering binnen door zonlicht neemt af.
  • Zonwerende folie heeft een lange levensduur en is onderhoudsvrij.
  • Maar liefst 99% van uv-straling wordt tegengehouden.
  • Het is een voordelige oplossing die door een vakman eenvoudig geplaatst en verwijderd kan worden.

 

Hoe werkt zonwerende raamfolie?

Zonwerende folie laat wel veel daglicht door, maar houdt ook veel warmte- en uv-straling tegen. Hoe werkt dat? De folie bevat een laagje metaaldeeltjes. Deze weerkaatsen het zonlicht zodanig, dat vooral de warmte- en de uv-straling wordt teruggestuurd. De folie is meestal wel zichtbaar en de ramen krijgen er een donkerdere tint van. Maar er komt nog genoeg zichtbaar licht door om naar binnen en buiten te kunnen kijken.

 

Moet zonwerende folie aan de binnenkant of buitenkant van het raam?

In principe maakt het voor de werking niet uit of je de folie aan de binnen- of aan de buitenkant van je ramen aan laat brengen. Met het oog op een langere levensduur is binnen vaker aan te raden. Wat wel uitmaakt, is wat voor soort glas je hebt. Bij enkel- of eenvoudig dubbelglas is montage binnen geen probleem. Maar als je  HR glas, HR+ glas, gelamineerd glas of driedubbel glas hebt, kun je veel beter de folie aan de buitenkant laten aanbrengen. Zo verklein je het risico op thermische breuk aanzienlijk.

 

Wat is thermische breuk en wat is de relatie met zonwerende folie?

De nieuwe, zeer goed geïsoleerde soorten glas (HR glas, HR+ glas, driedubbel glas) lopen meer risico op een breuk die ontstaat als er in het glas zelf temperatuurverschillen ontstaan. De weerkaatsing van warmte door zonwerende raamfolie zorgt ervoor, dat het raam opwarmt. Het raam kan deze warmte aan de buitenkant goed kwijt, maar door de hoge isolatiewaarde niet aan de binnenkant. Daarom is het aan te raden bij deze glassoorten de folie aan de buitenkant op te brengen. De verzekering dekt thermische breukschade door zonwerende folie meestal niet.

 

Hoe kan ik het beste de raamfolie aanbrengen?

Voor een optimaal resultaat kun je natuurlijk het beste een vakman inschakelen, maar ook zelf doen is mogelijk. Het belangrijkste is natuurlijk dat de ondergrond — het glas — schoon, droog en vetvrij is. Daarnaast moet je oppassen dat er geen bubbeltjes of blaasjes ontstaan. Dat doe je door tijdens het opbrengen de folie goed glad te strijken, het liefst met een professioneel stuk gereedschap.